NICO’s

NICO's en Rantes

Wetenschappelijk is aangetoond dat necrotisch kaakbot ontstekingsmediatoren produceert die betrokken zijn bij het ontstann van hartziekten, kankers, reumatoïde artritis en meerdere andere ontstekingsziekten.

Deze onderzoeken hebben minstens 4 ontstekingsmediatoren (cytokines) aangewezen in het necrotisch bot, dewelke al deze ontstekingsprocessen veroorzaken. Deze vorm van osteonecrose wordt ook wel bot-cavitatie of NICO (Neurlagia Inducing Cavitational Osteonecrosis) genoemd.

Dit soort verwekingen in de kaak zijn geen nieuw verschijnsel. Al in 1948 is dit fenomeen als “vettige botdegeneratie” van het kaakbot in tekstboeken beschreven. In 1915 heeft de grondlegger van de huidige tandheelkunde, G. Black, chronische osteïtis van de kaak als een voortgaand proces beschereven met vorming van holtes (cavitaties) en necrose van botcellen. Black adviseerde dan ook de chirurgische verwijdering can dit “dode” bot.

NICO
NICO

In 1930 werden deze holtes voor het eerst gespecifieerd als nioet-infectieuze, avasculaire cavitaties. Fisher schreef in 1940 het boek “Death & Dentistry”, waarin hij deze chronische osteïtis van het kaakbot beschreef als “metastasen met micro-organismen vanuit botnecrose”. Bouqout gaf deze cavitatie-vormende osteonecrose uiteindelijk de naam NICO. In onderzoek met meer dan 200 patiënten met trigeminus-neuralgie, vond hij in alle gevallen necrose in het kaakbot met forse irritatie van de nervus trigeminus. De term NICO suggereert dat neurlagie de enige consequentie is van deze osteonecrose, waardoor de andere systemische effecten helaas onderblecht bleven.

NICO's

NICO’s zijn dus holle ruimten in het kaakbot waar het beenmwerg is omgezet in een dode, vettige en gedegenereerde substantie. Deze bot-cavitaties zijn onder andere opslagplaatsen voor toxische stoffen, afkomstig vanuit tandheelkundige metalen (amalgaam vullingen, kronen of titanium implantaten) of vanuit wortelkanaalbehandelde elementen, welke op zich al toxisch en geïnfecteerd zijn. Ook onzorgvuldige extracties, zonder grondige curettage en ontsmetting, kunnen een oorzaak zijn.

De NICO’s kunnen chronische aangezichtspijn veroorzaken, maar kunnen ook symptoomloos verlopen. Verder worden bot-cavitaties verantwoordelijk gehouden voor het verzwakken van het immuunsysteem, het veroorzaken van chronische vermoeidheid (CVS) en liggen ze aan de basis van vele andere ziektebeelden.

Cavitatie
NICO

Rantes

Een verdere stap was het aantonen van de aanwezigheid van hoge concentraties van de ontstekingsmediator Rantes (CCL5) in alle onderzochte bot-cavitaties. Rantes behoort tot de groep cytokines met pro-inflammatoire effecten. Verhoging van de Rantes concentraties zijn beschreven bij een groot aantal ernstige ziektebeelden. Zo geeft Rantes aanleiding tot ontstekingen van de wanden van het hart, de bloedvaten en de gewrichten.

Rantes wordt eveneens gevonden bij maligne tumoren en wordt beschouwd als veroorzaker van de ziekte van Hodgkin, van borstkanker en baarmoederhalskanker. Ook het centrale zenuwstelsel valt ten prooi aan Rantes, waardoor MS en Parkinsson kunnen ontstaan. Rantes speelt ook een rol bij allergiën, haaruitval en schildklierafwijkingen.

Rantes
Root cause

Er is een duidelijke en directe relatie tussen toxische, geïnfecteerde wortelkanaalbehandelde elementen en Rantes. Omdat endodontisch behandelde elementen de belangrijkste oorzaak zijn van bot-cavitaties, concludeert men dat avitale wortelkanaalbehandelde elementen indirect grote gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Met andere woorden kies liever niet voor een wortelkanaalbehandeling…

De recente documentaire “Root Cause” over deze problematiek op de betaalzender Netflix, werd onder druk van de American Association for Endodontics, onder gerechtelijke dwang van het scherm gehaald…

Behandeling NICO's

Voorkomen… Vooreest adviseren we om niet te kiezen voor wortelkanaalbehandeling, daarnaast dienen tanden best op een chirurgische manier verwijderd te worden. Gewoon een tand “trekken” is eigenlijk geen optie. Immers op deze manier moet uw eigen lichaam de resterende ontsteking zelf opruimen, hetgeen een stevige belasting vormt voor uw immuunsysteem.

Tanden verwijderen doen wij chirurgisch: het bot wordt grondig gecuretteerd, de wonde wordt ontsmet met ozon en daarnaast doen wij aan “socket preservation”. Hierbij brengen we kunstbot met L-PRF aan zodat uw kaakbot niet inzakt, waardoor een later implantaat onmogelijk zou zijn.

Ozone
Socket preservation

Genezen… De NICO’s met bijhorende Rantes dienen uit uw lichaam verwijderd te worden. Op basis van een CBCT-scan bepalen we eerste de juiste lokalisatie van de haarden in uw kaakbot. De chirurgische verwijdering van de bot-cavitaties gebeurt onder lokale verdoving. De NICO’s worden “tot op het bot” gecuretteerd, gespoeld met waterstofperoxide en ontsmet met ozone.

Nadien brengen we een eerste laag L-PRF aan op de bodem van de bot-cavitatie.  Daarna vullen we het defect met kunstbot in combinatie met L-PRF superklonters. De botnecrose zal zich hierdoor volledig herstellen en tevens is de kaak hierdoor verstevigd. De eindcontrole volgt na 6 maanden.

NICO opeing
Vet bot-cavitatie
Bot-vet
Behandeling met LPRF

Beelden collega Holger Scholtz.