L-PRF

Wat

L-PRF of Leucocyte Platelet Rich Fibrinogen ontstaat door de centrifuge van uw eigen bloed. Hierdoor drukken we het fibrine samen. Hierin zit immers een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Deze bevatten zodoende grote hoeveelheden lichaamseigen groeifactoren.

Het concept werd ontwikkeld in de dermatologie en de orthopedie. Zo gebruikt men het product onder andere in de dermatologie om brandwonden te genezen.

Huid en LPRF
LPRF en knie

In de orthopedie zet men L-PRF in bij de behandeling van peesontstekingen. Een bekend voorbeeld is de Spaande tennisser Rafael Nadal. Zo gebruikt hij regelmatig deze injecties voor zijn kniepezen.

Procedure

venapunctie
LPRF centrifuge
LPRF klonter

Naarmate de uitgebreidheid van de geplande ingreep, nemen we 2 tot 8 tubes bloed af. De “witte” tubes dienen voor de aanmaak van de L-PRF gel. De “rode” tubes dienen verder voor de aanmaak van de superklonters.

Het bloed gaat 3 tot 12 minuten in een speciale centrifuge. Na 3 minuten zijn de witte tubes klaar. Deze bevatten dan de gel met groeifactoren. Na 12 minuten komen uit de rode tubes de superklonters.  Deze klonters bestaan dus uit een fibrine netwerk voor bloedplaatjes. Hierin zitten uiteindelijk dus de lichaamseigen groeifactoren.

De klonters gaan daarna in een speciaal apparaatje. Hiermee maken we de membranen of pluggen .

LPRF liquid
LPRF membraan

Gebruik

We gebruiken L-PRF in verschillende behandelingen in de praktijk. In de parodontologie zetten we L-PRF in om het kaakbot te herstellen. Hierbij gebruiken we vooral de gel.

In de implantologie gebruiken we de membranen om bot-defecten rondom implantaten te behandelen.

Verder wenden we in de orale chirurgie L-PRF aan. De gel mengen we met synthetisch kunstbot. Hierdoor ontstaat een soort “stopverf”-achtige massa (“sticky bone”). Deze brengen we aan in het kaakbot na tandextracties. Ook gebruiken we dit om grote kaakdefecten op te vullen of om de bijholtes te vullen. 

Dit alles doen we als voorbereiding om nadien implantaten te kunnen aanbrengen. Het kunstbot wordt steeds afgedekt met enkele membranen. Hieruit komt een extra boost groeifactoren vrij. Deze helpen de genezing versnellen.

LPRF en paro
Sticky bone
Sinuslift

L-PRF en implantaten

In het Eyckholt Bio Concept combineren we het beste van 2 werelden . Bij het plaatsen van keramische implantaten maken we immers gebruik van groeifactoren. Het gaatje dat in het kaakbot wordt geboord, vullen we op met vloeibaar L-PRF. Het implantaat omzwachtelen we voorafgaand aan het inschroeven met een membraan. Op de manier krijgt de osseointegratie van het implantaat een enorme stimulus.

Ceramic implants
LPRF en implantaat

Andere toepassingen

Intussen maken ook meerdere andere medische disciplines gebruik van L-PRF. Denk hierbij zeker aan de plastische en esthetische chirurgie.

Zo wordt het product ingezet bij de zogenaamde “vampire”-facelift (groeifactoren ingespoten in het gelaat). Ook bij haarverlies heeft L-PRF een toepassing gevonden. Hierbij wordt de gel onder de hoofdhuid aangebracht, hetgeen tot een stimulatie van de haargroei leidt.

Vampire facelift
LPRF hair loss