L-PRF

Wat

L-PRF of Leucocyte Platelet Rich Fibrinogen ontstaat door de centrifuge van uw eigen bloed. Door bloedstalen op hoge snelheid in een speciaal apparaat te centrifugeren wordt het fibrine samengedrukt. Hierin zit een hoge concentratie aan bloedplaatjes en deze bevatten grote hoeveelheden lichaamseigen groeifactoren.

Het concept werd ontwikkeld in de dermatologie en de orthopedie. In de dermatologie gebruikt men L-PRF om brandwonden en doorligwonden snel en efficient te genezen.

Huid en LPRF
LPRF en knie

In de orthopedie zet men L-PRF onder andere in bij de behandeling van peesontstekingen. Een bekend voorbeeld is de Spaande tennisser Rafael Nadal: hij krijgt regelmatig L-PRF injecties in zijn kniepezen.

Procedure

venapunctie
LPRF centrifuge
LPRF klonter

Naarmate de uitgebreidheid van de geplande ingreep, worden 2 tot 8 tubes bloed afgenomen. De “witte” tubes dienen voor de aanmaak van de L-PRF gel; de “rode” tubes dienen voor de aanmaak van de superklonters.

Het bloed gaat 3 tot 12 minuten in een speciale centrifuge. Na 3 minuten zijn de witte tubes klaar en bevatten de L-PRF gel. Na 12 minuten komen uit de rode tubes de superklonters.  De klonters bestaan uit een fibrine netwerk vor bloedplaatjes en dus lichaamseigen groeifactoren.

De klonters gaan daarna in een speciaal apparaatje waardoor er membranen of pluggen gevormd worden.

LPRF liquid
LPRF membraan

Gebruik

We gebruiken L-PRF in verschillende behandelingen binnen onze praktijk. In de parodontologie zetten we L-PRF in om het verloren kaakbot bij parodontitis te herstellen. Hierbij maken we vooral gebruik van de  L-PRF gel.

In de implantologie gebruiken we L-PRF membranen en pluggen om bot-defecten rondom implantaten te behandelen (peri-implantitis).

Maar vooral in de oraal chirurgie wenden we L-PRF aan. De gel mengen we met synthetisch kunstbot tot een soort “stopverf”-achtige massa (“sticky bone”). Deze brengen we aan in het kaakbot na tandextracties, om grote kaakdefecten op te vullen of om de bijholtes op te vullen. 

Dit alles als voorbereiding om nadien implantaten te kunnen aanbrengen. Het kunstbot wordt steeds afgedekt met enkele L-PRF membranen. Hieruit komt een extra boost groeifactoren vrij die de genezing helpt versnellen.

LPRF en paro
Sticky bone
Sinuslift

L-PRF en implantaten

In het Eyckholt Bio Concept combineren we het beste van 2 werelden . Bij het plaatsen van keramische implantaten maken we immers overvloedig gebruik van L-PRF. Het gaatje dat in het kaakbot wordt geboord, vullen we op met vloeibaar L-PRF en het implantaat wordt voorafgaand aan het inschroeven omzwachteld met een L-PRF membraan. Op de manier krijgt de osseointegratie van het porseleinen implantaat een enorme boost.

Ceramic implants
LPRF en implantaat

Andere toepassingen

Intussen maken ook meerdere andere medische disciplines gebruik van L-PRF, vooral de plastische en esthetische chirurgie.

Zo wordt L-PRF ingezet bij de zogenaamde “vampire”-facelift (L-PRF wordt ingespoten in het gelaat) en bij haarverlies. Hierbij wordt L-PRF onder de hoofdhuid aangebracht, hetgeen tot een stimulatie van de haargroei leidt.

Vampire facelift
LPRF hair loss