Mw. Angelina Gomes de Matos

Mw. Angelina Gomes de Matos

Mw. Angelina Gomes de Matos is onze temperamentvolle Portugese operatie-assistente. Zij bereidt de operaties voor en assisteert prof. Bollen bij alle heelkundige ingrepen. Angelina is daardoor een onmisbare schakel in het team.

Taken

Operatie-assistente
Omloop-assistente

Geboren

Braga, Portugal 
14/03/1977

Opleidingen

Tandartassitente
Preventie-assistente

Anesthesie cursus
Röntgen cursus

“Hallo ik ben Angelina. Sinds 2021 ben ik werkzaam als operatie-assistente in Roosteren. Ik zorg dat u op uw gemak de behandeling doorstaat en ik geef heel zachte verdovingen! Buiten mijn werk houd ik erg van dieren. En natuurlijk ben ik verliefd op mijn thuisland… Portugal. Obrigada e até breve!”

Wat doet een operatie-assistente?

Zij werkt in eerste instantie als operatieassistent aan de stoel. Hiervoor heeft ze een uitgebreide kennis van de instrumenten nodig. Verder moet ze: assisteren bij chirurgische behandelingen zoals implanteren, verwijderen verstandskiezen, apex resecties en paro- chirurgie. Zij is verder ook verantwoordelijk voor de steriele persoonlijke beschermingsmiddelen.

Welke doet een preventie-assistente?

_ Afnemen van vragen ter controle van de anamnese die door de tandarts of mondhygiënist is afgenomen (vragenlijst medicijngebruik/gezondheid)

_ Uitvoeren van een plak (plaque) kleurtest

_ In kaart brengen van conditie tandvlees

_ Verwijderen van tandsteen en plak (plaque) boven het tandvlees

_ Polijsten van tanden en kiezen 

_ Aanbrengen van fluoride

_ Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging.

Daarnaast kan een preventie-assistente na het volgen van aanvullende cursussen ook nog andere handelingen uitvoeren, zoals het sealen van tanden en kiezen.

Opleiding preventieassistent

De preventie-assistente is een tandartsassistente die een aanvullende cursus heeft gedaan tot preventie-assistente. De preventie-assistente is geen mondhygiënist en mag zich ook niet zo noemen.

Het belangrijkste verschil tussen een preventie-assistente en een mondhygiëniste is dat een mondhygiëniste een HBO-opgeleide paramedicus is, die voortdurend aan kwaliteitseisen wordt getoetst. De titel mondhygiëniste is een door de wet BIG beschermde titel. In principe voor de mondhygiëniste dezelfde taken uit als de preventie-assistente, maar mag zij ook plaque en tandsteen van onder het tandvlees verwijderen.